Skip to main content

In januari 2018 heeft Inkada een belevingsonderzoek uitgevoerd in de drie ziekenhuizen van Treant Zorggroep; Scheper Ziekenhuis (Emmen), Bethesda Ziekenhuis (Hoogeveen) en Refaja Ziekenhuis (Stadskanaal). Het doel van dit onderzoek was om de patiënttevredenheid over de warme maaltijden te meten, en om inzicht te krijgen in de wijze waarop patiënten de dienstverlening ervaren per ziekenhuis.

Het onderzoek is uitgevoerd in de vorm van een vragenlijst verdeeld over vijf categorieën; algemeen, menukeuze, kwaliteit van de voeding, service en conclusie.

De enquêteurs van Inkada zijn drie keer bij ieder ziekenhuis geweest om patiënten te interviewen. De vragen zijn persoonlijk aan de patiënten gesteld. De antwoorden zijn terplekke verwerkt in een digitale enquête met behulp van een tablet.

Resultaten
De patiënten hebben de warme maaltijd met bijna een acht (7,92) gemiddeld gewaardeerd. In totaal zijn 274 patiënten ondervraagd. Meer dan 70% van de respondenten geeft de warme maaltijden als eindcijfer een 8 of hoger, is ‘(zeer) tevreden’ over de smaak en de variatie in het aanbod.

Er blijft natuurlijk ook wat te wensen over. Zo kwam uit het onderzoek naar voren dat mannen liever een grotere portie willen, laat de temperatuur van de maaltijden soms te wensen over en willen patiënten die meer dan acht dagen zijn opgenomen een grotere variatie in het menu.

De eerste aanbevelingen uit dit onderzoek zijn inmiddels doorgevoerd. Voortaan krijgen mannen – als ze dat willen – meer eten op hun bordje geschept. Ook wordt de menucyclus aangepast, waardoor langdurig opgenomen patiënten niet zo snel twee keer hetzelfde menu voorbij zien komen. Bovendien zal de medewerker roomservice of zorg-assistent vaker fruit, maar ook kruiden aanbieden. Kruiden zijn uitstekende smaakmakers en daarmee goede zoutvervangers.

Herhaling
Het tevredenheidsonderzoek wordt jaarlijks herhaald door Inkada.