Skip to main content

Peter van Rooij is VSR Kwaliteitsinspecteur bij Inkada. Dit is een veelzijdige baan waarvoor hij veel locaties bezoekt en inspecteert, advies geeft en contact heeft met opdrachtgevers en leveranciers. In deze blog neemt hij je een werkdag mee op pad.

13 februari

‘Als VSR Kwaliteitsinspecteur ben ik eigenlijk altijd onderweg. Inspecties vinden immers altijd op locatie plaats. Mijn weekplanning wordt van tevoren door collega’s van het kantoor in Almelo gemaakt. Zij zorgen ervoor dat alle ruimtestaten van de te inspecteren objecten in mijn tablet staan. Hierdoor heb ik dagelijks een heel divers werkterrein. In principe werk ik, samen met mijn collega-inspecteurs, door het hele land.

Eerste stop: Spinoza Scholen, Voorburg

Om half 6 brult de wekker; tijd om op te staan! Om 07.00 uur wacht de eerste klant, Spinoza Scholen in Voorburg, met als schoonmaakpartij CSU. Op locatie bekijk ik op mijn tablet de data van de betreffende school. In de software wordt een steekproef controle getrokken. Hierdoor hoeven we niet het hele pand te controleren, maar slechts een deel ervan.

De ronde loop ik samen met de klant en met het schoonmaakbedrijf. Ik geef onderweg aan of een onderdeel voldoende of onvoldoende is uitgevoerd. Om het niet te ingewikkeld te maken, wordt de beoordeling gelegd in het aantal te inspecteren elementen en steekproefeenheden ten opzichte van het aantal gemaakte ‘fouten’. Naast het uitvoeren van de inspectie, geef ik advies over hoe de kwaliteit op een hoger niveau kan worden gebracht. Ik ben er immers niet alleen om als een boeman rond te lopen. We zorgen er met elkaar voor dat de gebruikers van het pand een veilige en schone werkomgeving hebben.

Aan het eind van de inspectie rekent de software uit of de kwaliteit als voldoende of als onvoldoende wordt beoordeeld. In beide gevallen geef ik aan waar aandachtspunten liggen. Vanuit ons systeem krijgen zowel de klant als het schoonmaakbedrijf een uitgebreide rapportage toegestuurd. Mocht de inspectie als onvoldoende worden beoordeeld, dan moet er binnen 10 werkdagen een herkeuring plaatsvinden.

Met elkaar inspecteren we een drietal scholen. Hierna neem ik met de klanten en de rayonleider van het schoonmaakbedrijf de resultaten door. Deze zal ik aan het einde van de werkdag vanuit mijn tablet uploaden naar ons kantoor. Hier worden de rapportages vervolgens doorgestuurd naar de betrokken partijen.

Tweede stop: de Tweede Kamer, Den Haag

Na alle drukte op de scholen, ga ik richting Den Haag. Hier staat een inspectie van de Tweede Kamer op de planning! Uiteraard ben ik vooraf aangemeld en een parkeerplaats is gereserveerd. Ook hier doe ik, samen met de betrokken partijen, op steekproefbasis een ronde door het pand. Onderweg groet ik Mark Rutte – grapje, die was er nog niet. 😉 Het leuke aan deze locatie is dat je onderweg enkele ministers tegenkomt. Ook de plenaire zaal is beschikbaar en deze kunnen we rustig inspecteren. Even kijken of de Kamerleden er geen rommel van maken. 😉 Ook hier wordt na de inspectie het resultaat doorgesproken met de klant – in dit geval de RSO (Rijksschoonmaakorganisatie).

Derde stop: Dienst Justitiële Inrichtingen, Alphen aan den Rijn

Tot slot rijd ik richting de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in Alphen aan den Rijn. Aangekomen bij de gevangenis, meld ik me bij de receptie. Ik word verwacht en moet – zoals op een vliegveld – door de beveiliging. Mijn mobiele telefoon blijft achter, maar mijn vooraf aangemelde tablet mag ik meenemen. In de gevangenis zijn twee schoonmaakpartijen actief: de RSO en In Made. In dit geval moet ik de inspectie lopen van In Made.

In Made is een afdeling binnen de DJI waarbij de gevangenen zelf (delen van de locatie) schoonmaken. Bij het lopen van deze ronde is er ook een bewaker aanwezig. Mijn toegang is beperkt; ik mag niet overal komen, maar zie wel veel van de locatie. Tijdens de koffiepauze sprak ik met zowel gevangenen (de uitvoerende schoonmakers) als met de bewaarders. Hier volgden de mooiste en verrassendste gesprekken! Na alles afgerond te hebben, mag ik de gevangenis weer verlaten. Tijd om richting huis te gaan en alle rapportages te controleren en af te ronden.

Veel afwisseling

Elke dag is een feestje. Ik kom op veel verschillende locaties in alle delen van het land. Zo zit je op een basisschool, even later bij de douane op Stellendam, vervolgens in de Eerste of Tweede Kamer en een andere keer stap je een gevangenis binnen. Elke dag is anders dan de dag ervoor. Ik prijs me gelukkig om dit werk te mogen doen!